logo praktijk page


EFT

Wat is het en hoe werkt EFT?

EFT staat voor Emotional Freedom Techniques. Het is een combinatie tussen acupressuur en een cognitieve therapie, waarbij er steeds wordt gefocust op een aspect van een vervelende ervaring en/of emotie. Tegelijkertijd wordt er zachtjes op de meridianen geklopt, waardoor de hersenen de verbinding tussen deze twee makkelijker zal kunnen verbreken. Er komt alsnog een ontlading van energie; de spanning die de gebeurtenis met zich mee brengt komt vrij. Het lichaam komt tot rust en de ervaring word geneutraliseerd. Het beeld van de gebeurtenis is er nog maar heeft niet meer die zware lading en emotie. Daarnaast is EFT deels gebaseerd op technieken uit de NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Tegelijkertijd leer je de techniek op jezelf toepassen en krijg je het gevoel, het leven weer in eigen hand te hebben.

Een voorbeeld: Je maakt iets ergs mee of je bent erg geschrokken, dan merk je soms dat je lichaam verstijft, dat je de neiging krijgt tot wegrennen of dat je agressief wordt. Na een vervelend gesprek, kan je een knoop in je buik krijgen of je hart in je keel voelen kloppen. Door met EFT op de meridianen te tappen en tegelijkertijd te focussen op deze sensaties/ negatieve emoties, kan de energie weer stromen die je lijf blokkeerde.

Novet

 

Ppage EFT

Waarom ik EFT over EMDR kies bij trauma.

EFT gaat in het tempo van de cliënt. De volgende stap komt pas als jij zeker bent dat je er klaar voor bent. Bij EMDR beleef je meerdere malen de situatie opnieuw, totdat de emotie afneemt. Naar mijn idee is EFT minder heftig en net zo effectief. Daarnaast leer je gelijk hoe je het op jezelf thuis en tussen de sessies door kan toepassen. Hierdoor krijg je meer grip op de situatie.